Praktijk Balans

centrum voor therapie, training en opvoed ondersteuning

Praktijk Balans is een centrum waar zowel kinderen als volwassenen terecht kunnen voor therapie, coaching, training en opvoedondersteuning. Praktijk Balans onderscheidt zich door zijn ervaringsgerichte aanpak. Voor uitgebreide informatie kijk bij ‘aanbod’. 

Binnen ons aanbod is er een keur aan mogelijkheden om bijvoorbeeld binnen de ontwikkeling van kinderen extra ondersteuning te bieden als het gaat om bijvoorbeeld sociale vaardigheden. Wij geven al meer dan 18 jaar de Kanjertraining met een buitengewoon succesvol resultaat. Maar ook de training ‘ Slim en Sociaal’ voor begaafde- en hoogbegaafde kinderen wordt opvallend positief ontvangen. De ‘ Turbotraining’ voor groep 8ters geeft kinderen een extra basis mee voor de middelbare school en wordt gezien als een preventieve training ter voorbereiding op de middelbare school. ‘Krachtig en Flexibel’ is een training speciaal voor kinderen met gedragsproblemen waaronder ADHD.

Voor therapie en coaching kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht bij Praktijk Balans. Vaktherapie drama, EMDR, mindfulness,  en wandelcoaching nemen inmiddels een belangrijke plaats in binnen het aanbod van Balans. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar ons ‘aanbod’.

We krijgen in ons leven allemaal te maken met verlies. Dit overkomt ons ofwel op jonge leeftijd of als we ouder zijn. Het neemt niet weg dat een overlijden van een dierbare ingrijpt binnen ons dagelijks bestaan en grote veranderingen met zich mee brengt. Praktijk Balans is gespecialiseerd in ‘rouwverwerking’ bij kinderen en volwassenen.
Praktijk Balans ontwerpt trainingen op maat voor basis- en middelbare scholen met verrassende effecten. U kunt uitgebreide informatie vinden bij het ‘aanbod’.

 

 


 

Medewerkers Praktijk Balans 

Ernst Jan van Heyningen (1962)

Ik heb als therapeut/coach/ trainer sinds 1998 een eigen praktijk onder de naam Praktijk Balans. Tijdens de opleiding aan de Hoge School van Utrecht ben ik als Vaktherapeut drama mijn stageperiode gestart binnen de RIAGG- Zuid te Rotterdam. Gedurende 2 jaar heb ik binnen deze instelling creatieve therapie drama geintroduceerd en opgezet. Groepstherapie en individuele therapie aan kinderen en jongeren met uiteenlopende problematieken was mijn werkgebied. Na mijn afstuderen ben ik 2 jaar verbonden geweest aan het psychiatrisch centrum Zon&Schild (nu Symforagroep) te Amersfoort op de afdeling Fornhese voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Hier heb ik bovendien mijn registratie behaald.

 

Van 1998 t/m heden houd ik mij bezig  met theatertrainingen/persoonlijke ontwikkeling voor bedrijven. Sinds 2002 heb ik mij geheel toegelegd op mijn eigen praktijk. Bij het Hellinger Instituut te Groningen heb ik de opleiding systemisch werken en familieopstellingen gevolgd. Bij het ITIP (Instituut Toegepaste Integrale Psychologie) School voor Leven en Werk heb ik de 3 jarige opleiding gevolgd voor Persoonlijke ontwikkeling. Aansluitend de opleiding energetisch lichaamswerk.

 

Ik ben getrouwd en vader van 2 zonen en een dochter.

 

 


 

Tessa van den Berg

In 1993 ben ik gestart met de opleiding Creatieve Therapie Drama aan de Hoge school in Nijmegen. In oktober 2009 ben ik begonnen met de opleiding tot Kinder- en Jeugdtherapeut bij BGL & Partners in Hoofddorp. Daarnaast heb ik de opleiding tot Kanjertrainer gevolgd bij het Instituut voor Kanjertrainingen in Almere.

Sinds 5 jaar ben ik binnen Praktijk Balans werkzaam als Kanjertrainer en geef ik individuele begeleiding aan kinderen tussen de 5 en 16 jaar wanneer zij even niet lekker in hun vel zitten  en/of hun ouders wanneer  zij behoefte hebben aan extra ondersteuning. Tijdens mijn werk stimuleer ik kinderen om hun eigen innerlijke kracht, eigenheid en kwaliteiten te (her)ontdekken. Vervolgens help ik ze met het verkrijgen van nieuwe inzichten en bied ze handvatten om gedragsveranderingen vorm te kunnen geven. Het is geweldig om te zien hoe kinderen op “ontdekkingsreis” kunnen gaan naar zichzelf.

 


 

Marga Douben (1959) - Orthopedagoge

Iets betekenen voor kinderen en ouders, hun relatie te verbeteren en groei in gang te kunnen zetten is de kern van mijn werk. Vaak zie ik dat ouders en kinderen onbedoeld in een patroon zijn vast komen te zitten. Er is dan vaak sprake van spanning en druk om het anders te doen, maar het lukt niet. Daarin een bijdrage leveren en zien dat ze met elkaar resultaten boeken is een belangrijke drijfveer voor mij.

Kanjertrainer zijn is één element in dit geheel. Het is genieten om te zien hoe kinderen veranderen in positieve zin: meer zelfvertrouwen krijgen, beter met zichzelf en anderen omgaan. Het geeft gewoon veel vervulling en voldoening voor trainers, ouders en kinderen!

 


 

Lineke Tiktak (1961) - Vrijgevestigd psycholoog

In de Kanjertraining oefenen kinderen op een leuke en actieve manier sociale vaardigheden. Ook leren ze veel over hun eigen gedrag, hoe zij bij anderen kunnen overkomen en welk effect dit heeft op de relatie met andere kinderen. Gedurende de training groeien de kinderen steeds verder in hun sociale vaardigheden en hun zelfvertrouwen wordt groter.

De ouders worden actief betrokken bij de training zodat zij weten wat de kinderen leren en op welke wijze zij hun zoon of dochter kunnen helpen en motiveren om de nieuwe vaardigheden toe te passen. Er is ook ruimte om ervaringen met andere ouders te delen. Ik begeleid de ouders met veel plezier en het is altijd weer leuk om met hen samen te werken.